آتوسا ایرانمهر، شهروندخبرنگار، تهران
فدراسیون جهانی فوتبال، «گلاره ناظمی» و «ابراهیم محرابیافشار» را برای قضاوت در رقابتهای جامجهانی فوتسال انتخاب کرده است. خانم ناظمی، نخستین زن ایرانی خواهد بود که در رقابتهای جام جهانی مردان، قضاوت خواهد کرد.
گلاره نظامی پیش از این هم در جام باشگاههای جهان، بازیهای دانشجویی جهان و مقدماتی جامجهانی در منطقه آسیا، قضاوت فوتسال مردان را برعهده داشت. جامجهانی۲۰۲۱ شهریور در لیتوانی برگزار میشود.
نگاه متحجر از روحانیت تا جبهه ملی
با وقوع انقلاب اسلامی، تلاش شد ورزش زنان از صحنه اجتماع آرام آرام محو شود. روحانیت حتی خروج زن از خانه را برنمیتابید، چه برسد به جنبوجوش و فعالیتهای ورزشی.
این نگاه متحجرانه محدود به روحانیت نمیشد و حتی «حسین شاهحسینی» از اعضای جبهه ملی و رییس سازمان وقت تربیت بدنی در دولت موقت، در اولین مصاحبه خود، وقتی با پرسشی درباره ورزش زنان مواجه شد، گفت: «زن را از این بعد عروسک نخواهیم دید. برای زنان و دختران، محیط سالمی به وجود میآوریم.»
از دیدگاه این عضو آن دولت موقت، حضور زن ایرانی در فضای ورزش، او را تبدیل به «عروسک» میکرد.
ورزش زنان ایران برای یک دهه به محاق رفت. در بازیهای آسیایی ۱۹۹۰ پکن، زنان تیرانداز «بسیجی»، پیشاپیش کاروان ورزش ایران رژه رفتند. اما از سال ۱۳۷۲ هم با پایهگذاری مسابقات «زنان کشورهای اسلامی» توسط «فائزه هاشمی»، ورزش زنان ایران تماسهای بینالمللی را از سر گرفت.
حالا با گذشت ۴۳ سال از انقلاب، دخالتهای مراجع مذهبی در ورزش زنان، کاهش نیافته است. زنانی که حتی حق ورود به ورزشگاه را برای تماشای مسابقات ندارند، طبیعتا برای ورزش کردن هم با موانع متعددی مواجه خواهند بود. محدودیت امکانات، دستمزدهای پایین و تبعیضهای گسترده، از جمله مهمترین عوامل رکود ورزش زنان در ایران است.
اما یکی از گروههای زنان که در عرصه ورزش، با وجود همه محدودیتها تاریخسازی میکنند، داوران زن هستند.
گلاره ناظمی، پیشاهنگ داوری در ایران
«گلاره ناظمی» به همراه «زری فتحی»، خرداد ۱۴۰۰ اولین داوران زن در آسیا لقب گرفتند که در مسابقات فوتسال مردان کنفدراسیون آسیا قضاوت کردهاند.
زری فتحی که جزء فهرست گزینههای قضاوت در جامجهانی فوتسال ۲۰۲۱ در لیتوانی هم حضور داشت، دیدار پلیآف آسیا بین ویتنام و لبنان را قضاوت کرد.
گلاره ناظمی نیز داور بازی برگشت این دو تیم بود. پس از این مسابقات از داوران ایرانی تستهای مربوط به داوران جهت حضور در جام جهانی ۲۰۲۱ فوتسال مردان گرفته شد و در نهایت، از ایران گلاره ناظمی و «ابراهیم محرابیافشار» انتخاب شدند.
گلاره ناظمی دیلمیزاده، متولد ۱۳۶۱ در دیلمان سیاهکل استان گیلان، از سال ۲۰۱۴ به عنوان داور بینالمللی در لیست فیفا قرار گرفت. در فوتسال مردان جام باشگاههای جهان ۲۰۱۹ در تایلند، به عنوان داور اول، بازی بارسلونا با شنژن چین، نماینده تایلند در برابر بوکاجونیورز، شنژن در برابر منگوس برزیل و همچنین دیدار پایانی مسابقات را قضاوت کرد.
این برای اولین بار بود که یک داور زن ایرانی در چنین مسابقات معتبری حضور داشت. نخستین تجربه قضاوت گلاره ناظمی در مسابقات مردان، با موفقیت کامل همراه شد. او رقابت مطرحترین باشگاههای جهان را سوت زد. در حالی که در ایران، امکان قضاوت بازیهای استانی مردان هم برای داوران زن وجود ندارد.
البته داوری مسابقات زنان هم برای مردان ممنوع است. ناظمی بزرگترین آرزوهای شغلی یک داور را تحقق بخشیده است؛ از جمله قضاوت در جامجهانی. او به همراه ۱۶ داور دیگر در آسیا برای قضاوت در جامجهانی۲۰۲۱ لیتوانی کاندیدا شد و توانست در لیست ۸ داور منتخب قرار گیرد.
داوری، به پیشنهاد برادر
گلاره ناظمی، پیش از ورود به این حرفه، بازیکن فوتبال بود. او در ۱۷ سالگی با حمایت خانواده و به پیشنهاد برادرش «کوپال ناظمی» که از داوران شناخته شده در فوتبال مردان است، در کلاسهای داوری ثبت نام کرد. گلاره داوری را با فوتبال آغاز کرد اما بعدا به صورت حرفهای، مشغول قضاوت در فوتسال شد.
خیلی زود فوتبال زنان جنوب شرق آسیا را سوت زد و از سال ۲۰۱۳ رسما وارد قضاوت در فوتسال شد. یک سال بعد در لیست داوران بینالمللی فوتسال قرار گرفت و تاکنون پای ثابت این لیست است.
گلاره ناظمی سه سال پیاپی در لیست ۱۰ داور برتر فوتسال جهان قرار گرفته است؛ فهرستی که هر سال از سوی «فوتسال پلنت» اعلام میشود.
کارنامه داوری گلاره ناظمی
قضاوت در لیگ برتر فوتسال و فوتبال زنان ایران، قضاوت در رقابتهای جنوب شرق آسیا در سال ۲۰۰۱، داوری فینال فوتسال دختران در المپیک جوانان ۲۰۱۸، قضاوت مسابقات فوتسال زنان بازیهای آسیایی داخل سالن و هنرهای رزمی ۲۰۱۷، داوری در فوتسال دانشجویان مردان، داوری در فوتسال مردان جام باشگاههای جهان ۲۰۱۹ در تایلند، سوت زدن در اولین دوره جام ملتهای فوتسال زنان اروپا در سال ۲۰۱۹ در کشور پرتغال و همچنین قضاوت مرحله انتخابی جامجهانی فوتسال ۲۰۲۱ مردان در قاره آسیا از جمله افتخارات اوست.
گلاره ناظمی؛ شایعات و انتقادات
زن بودن، گاهی در ایران دشوارتر از سایر نقاط جهان است. گلاره ناظمی، از گزند اتهامات و انگها در ایران دور نماند.
گلاره ناظمی از نگاه فیفا، پرافتخارترین داور فوتسال ایران است و این را باید حاصل تلاش، هوش و استعداد خودش دانست. پس از اینکه برای قضاوت در فوتسال دانشجویان مردان و سپس جام باشگاههای جهان آن (در بخش مردان) دعوت شد، شایعات بدون سند و بیپایه مبنی بر ارتباط او با «پدرو گالان» نماینده داوران فوتسال در فیفا در فضای مجازی منتشر شد.
این شایعات سال ۲۰۱۹ و پس از دومین حضور ناظمی در لیست برترینهای سال، حتی به رسانههای رسمی نیز راه یافت. روزنامه پیروزی در گزارشی با تیتر «شایعه رسوایی یک داور» به این موضوع پرداخت.
در خبری که این روزنامه هواداری، منتشر کرد به رابطه او با «پدرو گالان» و یک فرد با نفوذ دیگر در سازمان لیگ (بدون نام بردن از ناظمی) اشاره شد. فارغ از اهداف ناپسند و غیراخلاقی که پشت این شایعهپراکنیها نهفته است، باید تاکید کرد که حتی اگر صحت داشته باشد؛ هر فرد آزاد است، خودش چارچوب روابط خود را معین کند.
گلاره ناظمی ناظمی داوری است که به گواه اکثر بازیکنان و مربیان لیگ ایران با کمترین خطا و اشتباه، سختترین دیدارها را قضاوت میکند.
او علاوه بر اشتغال در لیگ فوتسال زنان به عنوان داور، مسئول برگزاری مسابقات فوتبال زنان هم هست. با توجه به همزمانی این دو لیگ، سوال منتقدین او این است که چگونه مسئول برگزاری لیگ فوتبال در ساعتی که بار مسئولیتش به اوج میرسد، مشغول قضاوت در لیگ فوتسال است؟
خانم ناظمی این فصل به دلیل مشغله فراوان در سازمان لیگ و برگزاری لیگ برتر فوتبال زنان، فقط چند قضاوت در فوتسال زنان داشت. انتقاد دیگری که داوران به او وارد میدانند، عدم حمایت او در دوران محرومیت ۷۰ داور و ناظر فوتبال زنان بود.
دو فصل پیش داوران و ناظران شاغل در لیگ زنان به دلیل عدم دریافت مطالبات، اعتصاب کردند. گلاره ناظمی این حرکت را نادرست خواند؛ در حالی که او حقوق خود را به عنوان مسئول برگزاری مسابقات از فدراسیون دریافت میکرد و داوری، منبع درآمدش نبود. به همین خاطر، موضعگیری او در برابر مطالبات داوران زن، برای آنان ناراحتکننده بود.
این شاید تنها مهمترین لکه در تمام طول دوران مدیریت و داوریاش در فوتبال ایران باشد.
سانسور خبری
با وجود تاریخسازی مکرر گلاره ناظمی و زری فتحی در جهان، رسانههای حکومتی این قبیل خبرها را منتشر نمیکنند.
هرگونه فعالیت ورزشی که با همکاری مردان و زنان صورت بگیرد از نگاه تندروهای مذهبی، مکروه یا حتی حرام است و به همین بهانهها است که تلویزیون، رادیو، سایت رسمی فدراسیونها و رسانههای وابسته به حاکمیت از انتشارش خودداری میکنند.
اما تاریخسازی گلاره ناظمی با همه این سانسورها از یادها نخواهد رفت.
مطالب مرتبط:
source https://zanan.bashariyat.org/?p=44724
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر