این داستان غمانگیز مبنی بر تخریب آثار باستانی، ساختوساز در حریم بناهای تاریخی، حفاری در حریم حفاظت آثار تاریخی و سرقت کاشیهای بناهای باستانی هر روز به گوش میرسد، اما شوربختانه با متخلفان برخورد جدی نمیشود.در حالیکه ایران در ۵ کنوانسیون بینالمللی مهم دنیا عضو شده و براساس قانون کشورمان، مصوبهها و قوانین این کنوانسیونها ضمانت اجرایی دارند. براساس اصل ۷۲ قانون اساسی ایران در کنوانسیونی عضو شده یا آن را بپذیرد، کنوانسیون یادشده به یکی از قوانین کشور تبدیل میشود، و همچنین ماده ۹ قانون مدنی ایران نیز اشاره دارد به آنکه اگر ایران کنوانسیونی را پذیرفت، قاضی مکلف است براساس آن رای صادر کرده و محکمه نیز باید براساس آن عمل کند.
در سال ۱۳۰۱ قانونی درباره حفظ آثار باستانی ملی به تصویب رسید که در ماده ۶ آن به جرائم تخریب و انهدام در محوطه آثار تاریخی یا تخریب آثار باستانی میپردازد. در آن زمان تنها مجازات جزای نقدی بود و قانونگذار در آن دوران تخریب میراثفرهنگی را جرم چندان سنگینی به شمار نمیآورد. در سال ۱۳۵۲ که قانون ثبت آثار ملی به تصویب مجلس وقت رسید، قوانین درباره تخریب میراثفرهنگی شدت بیشتری پیدا کرده و مجازاتهای سنگینتری برای تخریب آثار باستانی وضع شد. در سال ۱۳۵۸ لایحه قانونی جلوگیری از انجام حفاریهای غیرمجاز به تصویب رسید. در این قانون مجازات سنگینتری در نظر گرفته شد.
در قسمت تعزیرات قانون مجازات اسلامی قوانین مفصلی درباره میراثفرهنگی وجود دارند که از ماده ۵۵۸ تا ۵۶۹ را شامل میشود. مجازاتهای شدیدی نیز برای مجرمان در نظر گرفته شده و اگر بر اثر دستور یک شهردار یا مقام دولتی تخریب میراثفرهنگی به وقوع بپیوندد باز هم براساس قانون یک تا ۱۰ سال حبس و جزای نقدی شامل حال این متخلفان میشود. اما با این وجود تخریب بناهای تاریخی به دلیل سوء مدیریت در حال افزایش است .ایران در کنوانسیونهای بسیار زیادی عضو شده و در زمینه قوانین کم و کاستی در کشور وجود ندارد. منشور مدیریت بینالمللی میراث باستانی نیز یکی دیگر از کنوانسیونهای بینالمللی است که ایران یکی از اعضای آن است.منشور محافظت از شهرها و محوطههای تاریخی به منشور ایکوموس معروف است. این منشور رویکرد سهگانه پیشگیری، آموزش و اطلاعرسانی و اعلام وقوع جرم به دادستانها و قضات محلی را در پیش گرفته است در ایران مسئله آموزش درباره محافظت و نگهداری بناهای تاریخی و میراثفرهنگی بسیار ضعیف عمل میشود. زیرا بودجه میراثفرهنگی به اندازهای محدود است که نه میتواند از آثار باستانی و محوطههای تاریخی به خوبی نگهداری کند و نه میتواند پیگیری حقوقی مناسبی در زمینه تخریب میراثفرهنگی کشور داشته باشد.برخی از آثار ملی ایران که به طور رسمی به ثبت رسیده اند، به دلایل مختلف در طول تاریخ تخریب شده و از میان رفته اند. بعنوان نمونه کلیسای کرمان مربوط به اوایل سلطنت دوره پهلوی اول در کرمان،دبیرستان خیام در نیشابور،یا سرای دلگشا در محله منیریه تهران، حجاریهای برم دلک در شیراز، مسجد سلیمان در تهران، حمام خسروآقا در اصفهان، قلعه سموران در کرمان ، تخریب کاخ کوروش بزرگ در برازجان، نابودی تپه باستانی ۶۰۰۰ ساله «گونسپان» ملایر با آبگیری سد کلان، ساخت سد گتوند و نابودی شیرهای سنگی باستانی، شهر تاریخی ماسوله: بر اثر تخریب جنگل در اطراف آن و بی توجهی در خطر نابودی بر اثر جابجایی و ریزش کوه قرار گرفته است،تخریب خانه تاریخی حاج باشی در اراک …… تملک و آزادسازی و احیای خانه های کهنسال شبیه این خانه در مناطق مرکزی شهر اراک با تعیین تکلیف ورثه و جلب رضایت آنها از اهمیت بالایی برخوردار است که باید در اولویت کار دستگاه های اجرایی مرتبط و متولیان امر قرار گیردطبق اعلام نظر سازمان میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری محدوده تاریخی شهر تهران در حدود دوهزار و ۲۵۰ هکتار است. دو هزار و ۴۰۰ اثر واجد شرایط تاریخی در تهران شناسایی شده که از این تعداد تنها ۳۰۰ اثر به ثبت ملی رسیده است:و حدود ۸۰۰ اثر که این تعداد در حدود ۳۰درصد کل آثار تاریخی پایتخت است در سالهای اخیر تخریب شده که متاسفانه تخریبهای این سالها با مجوز قانونی صورت گرفته است. این آمار تنها بخش اندکی از محوطه ها و آثار تاریخی است که در این مدت یا از پیش از آن تخریب شده است.
در یک نگاه کلی میتوان گفت تخریب میراث فرهنگی به این علل بوده و هست: جهل و بیتوجهی، زدودن خاطره بانیان و پدیدآورندگان، دشمنیهای نژادی و سیاسی، اختلافات مذهبی، خرافات، تخریب برای استفاده از مصالح، توسعه و عملیات عمرانی.امروزه ما بهواسطه آثاری که از گذشته بر جای مانده است، از احوال و روش و منش گذشتگان آگاه میشویم و از تجارب و اندوختههایشان بهره برمیگیریم.
میراث فرهنگی در واقع همین آثار و تجارب گذشتگان است که میتواند پایه توسعه و ترقی درست در زمان حال و آینده باشد.زمان آن رسیده معاونت میراثفرهنگی رویکرد خود را در زمینه میراثفرهنگی کشور تغییر داده و با پذیرش وظایف خود درباره تمامی آثار تاریخی و بناهای باستانی کشور، از این پس رویکرد جدی و مسئولانه در پیش بگیرد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر